Gnocchi z sosem grzybowym

Gnocchi z sosem grzybowym
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Męski weekend (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przygotowanie:



Składniki sosu
po 1 filiżance pokrojonych boczniaków, grzybów shitake i boczniaków cytrynowych
2 ząbki czosnku
1 cebula pokrojona w piórka
100 g masła
¼ filiżanki pokrojonej natki
120 ml białego wina
240 ml śmietany

Składniki gnocchi
1 kg ziemniaków umytych
1 jajko
250 g mąki
szczypta soli

Przygotowanie sosu
Na patelni roztopić masło na małym ogniu. Wrzucić czosnek i cebulę, smażyć 5 minut mieszając. Dorzucić posiekaną natkę. Wlać białe wino. Dorzucić grzyby i smażyć, aż będą miękkie. Wlać śmietanę, doprowadzić do wrzenia.

Przygotowanie gnocchi
Wrzucić ziemniaki w mundurkach do garnka, zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia i ugotować. Odcedzić i obrać, dopóki są gorące. Przepuścić przez praskę do ziemniaków albo rozgnieść tłuczkiem na desce. Dodać mąkę, sól i wbić jajo. Delikatnie wymieszać, aż powstanie sprężyste ciasto. Podzielić na 6 porcji, z każdej utoczyć wałek. Kroić na kluski o długości 3 cm. Zrobić wgłębienia przy pomocy specjalnej tarki lub widelca. W dużym garnku zagotować wodę, osolić i wrzucać kluski. Delikatnie zamieszać. Są gotowe, gdy wypłyną. Wyjąć łyżką cedzakową, przerzucić do sosu, wymieszać ostrożnie i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE