Gnocchi tricolore z kremowym sosem orzechowym

Gnocchi tricolore z kremowym sosem orzechowym
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Po prostu po włosku (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki:
500 g mączystych ziemniaków
1-2 jajka
150-200 g mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść liści rukoli
kaszka kukurydziana, do podsypania

Sos:
300 ml śmietany 18%
garść zmiksowanych orzechów włoskich
50 g tartego parmezanu
szczypta soli
zczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej

Do podania:
tarty parmezan do posypania

Przygotowanie:
Gnocchi: Ziemniaki w łupinach włożyć do dużego garnka z gotującą się wodą, ugotować do miękkości. Ziemniaki na gnocchi należy gotować w łupinach, by nie były zbyt mokre. Po ugotowaniu odcedzić i obrać, póki są jeszcze gorące, trzymając je przez ściereczkę. Utłuc na gładkie puree lub przetrzeć przez przecierak, póki są jeszcze gorące, dodać szczyptę soli. Dodać jajko i 150 g mąki, wymieszać, by powstało ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, dodać więcej mąki; jeśli jest zbyt zbite, wbić jeszcze jedno jajko. Spróbować, w razie potrzeby dodać więcej soli. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać koncentrat pomidorowy, zagnieść, by ciasto miało równomierną barwę. Do drugiej dodać drobno posiekane listki rukoli, zagnieść, by ciasto miało równomierną barwę. Ostatnią część ciasta pozostawić bez dodatków. Jeśli któreś z kolorowych ciast jest zbyt mokre, dodać odrobinę mąki. Blat posypać mąką i każdą kulkę ciasta uformować w kształt długiego wałeczka – im cieńszego, tym lepiej. Pokroić nożem na kawałeczki długości około 1 cm. Gotowe gnocchi układać na tacy posypanej mąką kukurydzianą, tak, by nie stykały się ze sobą. Wstawić na kuchenkę duży garnek z osoloną wodą. Można też gnocchi zamrozić na zapas – wstawić do zamrażalnika na tacy, a następnie przechowywać w plastikowym woreczku.
Sos: Do małego rondelka wlać śmietanę i wstawić na mały ogień. Wsypać orzechy i parmezan, dodać sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Wymieszać, podgrzewać na małym ogniu do momentu, kiedy sos lekko zgęstnieje.
Wrzucać gnocchi po jednym na gotującą się wodę i gotować do momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię (1-2 minuty). Wyjmować łyżką cedzakową i układać na talerzach. Polać sosem i posypać tartym parmezanem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE