Gniecione, smażone ziemniaki

Gniecione, smażone ziemniaki
Oceń przepis:
31 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
W świecie przypraw Anjum (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej dużą ilość oleju w rondlu lub woku. Wymieszaj ziemniaki z solą i wrzuć do oleju. Smaż delikatnie, odwracając je od czasu do czasu, aż zrobią się miękkie, około 4-6 minut (Sprawdź miękkość końcówką noża). Będą miały nadal blady kolor.

Wyjmij z oleju i odsącz na ręczniku papierowym przez 5 minut. Następnie używając nasady dłoni, lekko zgnieć ziemniaki, ale staraj się ich za bardzo nie zmiażdżyć.

Zwiększ ogień i włóż ziemniaki z powrotem do oleju. Poczekaj, aż zrobią się złociste i chrupiące, około 3 minut. Układaj je na ręczniku papierowym. Posyp solą, a potem po kolei każdą przyprawą. Mango zapewni kwaskowy smak, dlatego zawsze dodaję go więcej, tak jak i kmin rzymski. Polej każdy ziemniak delikatnie gorącym olejem i serwuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA