Gniazdka z ciasta kataifi z orzechową masą

Gniazdka z ciasta kataifi z orzechową masą
Oceń przepis:
ocen Średnia ocena: 0

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia cypryjska

Składniki:

  • ok. 250 g mrożonego ciasta kataifi
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g migdałów
  • 100 g pistacji
  • 1 czubata łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 1 białko
  • 200 g masła
Syrop:
  • 150 g cukru
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka wody pomarańczowej
  • 1 laska cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Ciasto kataifi rozmrażamy i przykrywamy wilgotną ściereczką, żeby nie wyschło. Migdały obieramy ze skórki i wraz z orzechami włoskimi, pistacjami, cynamonem i cukrem pudrem wrzucamy do malaksera i miksujemy na niezbyt gładką pastę. Orzechy mieszamy ze skórką z pomarańczy i  białkiem, bardzo dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, formę do muffinek smarujemy sporą ilością masła. Wgłębienia w formie wyściełamy nitkami ciasta, wcześniej formując kulki, a później lekko spłaszczając środek. W zagłębienia nakładamy po ok. 1 łyżce masy orzechowej. Całość porządnie skrapiamy rozpuszczonym, lekko ciepłym masłem i wstawiamy do pieca na ok. 30 minut.

W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie jego składniki wrzucamy do rondelka i podgrzewamy, aż część wody odparuje, a syrop lekko zgęstnieje. Upieczone gniazdka studzimy, pozostawiając je w foremce. Następnie zalewamy gorącym syropem i odstawiamy na kilka godzin, aż zupełnie wystygną i wchłoną część syropu. Podajemy z filiżanką kawy.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA