Glazurowane golonki jagnięce

Glazurowane golonki jagnięce
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 6 golonek jagnięcych
  • każda po 350 g
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki brandy
  • ¼ szklanki (60 ml) czerwonego octu winnego lub octu z sherry
  • ½ szklanki (125 ml) miodu gryczanego
  • 2 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 pomarańcza
  • pokrojona w talarki
  • 1 cebula
  • obrana i przekrojona na pół
  • 2 ząbki czosnku
  • obrane i przekrojone na pół
  • 6 marchewek
  • pokrojonych ukośnie w talarki o grubości 2,5 cm
  • 4 korzenie pasternaku (lub pietruszki)
  • pokrojone ukośnie w talarki o grubości 2,5 cm
  • 2 łodygi natki
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Umieść kratkę na środkowej półce w piekarniku. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Na patelni partiami zrumień golonki na oliwie i maśle. Dopraw solą i pieprzem. Przełóż do brytfanny 38 x 25 cm.
Zalej patelnię brandy i octem. Zredukuj o połowę. Dodaj miód, bulion i zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Wlej do brytfanny. Dodaj pomarańczę, cebulę i czosnek. Piecz godzinę, regularnie polewając sosem. Umieść w brytfannie pozostałe warzywa i dociśnij, by były zanurzone w sosie. Dopraw solą i pieprzem. Piecz jeszcze 45 minut, aż golonki pokryją się glazurą. Nakryj i piecz 30 -45 minut, aż warzywa zmiękną, a mięso będzie łatwo odchodzić od kości.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA