Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone

Glazurowane figi z kremem z serka mascarpone
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Kurs gotowania Donny Dooher (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
6

Przepis


GLAZUROWANE FIGI
½ szklanki (125 ml) soku pomarańczowego
¼ szklanki (60 ml) octu balsamicznego
¼ szklanki (60 ml) cukru
½ łyżeczki (2 ml) skórki pomarańczowej
1 opakowanie (500 ml) świeżych fig, przekrojonych na połowy
½ szklanki (125 ml) orzechów włoskich, uprażonych i grubo posiekanych


Przygotowanie
W małym rondelku wymieszać sok pomarańczowy, ocet, cukier i skórkę. Zagotować, mieszając. Zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Rozgrzać opiekacz. Posmarować figi glazurą, ułożyć na blasze w jednej warstwie przeciętą stroną ku górze. Zapiekać 6 – 8 min., aż się lekko skarmelizują. Podawać na ciepło z kremem serowym i prażonymi orzechami.


KREM SEROWY
2 szklanki (500 ml) serka mascarpone
½ szklanki (125 ml) kremówki
2 łyżki stołowe (30 ml) cukru pudru


Przygotowanie
Zmiksować serek, aż gładki. Ubijając, powoli wlewać śmietanę. Dodać cukier i ubijać 3 minuty.

@ Donna Dooher

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE