Glazurowana cebulka perłowa

Glazurowana cebulka perłowa
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Szkoła gotowania Marthy Stewart 3 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne
Ilość osób:
8

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Zrób na każdej cebuli nacięcie w kształcie litery X od strony łodygi. Zagotuj w rondelku wodę, wrzuć cebule, gotuj je przez minutę i odcedź. Odstaw na chwilę do ostygnięcia, a następnie delikatnie obierz, nie naruszając korzenia i łodygi.

Na dużej patelni umieść cebulę, wino, masło i szklankę wody. Przypraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj przez około 15 minut, dopóki cebula nie zmięknie, a woda nie wyparuje (jeśli cebule są większe, wydłuż czas gotowania i dodaj więcej wody).

Dodaj ocet balsamiczny i gotuj przez około 2-3 minuty, aż uzyskasz gęstą konsystencję, a na cebulkach utworzy się glazura.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE