Gicz jagnięca

Gicz jagnięca
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

  • 8 filetów sardeli z puszki
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżki stołowe miodu
  • nieco octu z białego wina
  • nieco białego wina
  • sól i pieprz
  • skórka starta z 2 cytryn
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1 łyżka stołowa musztardy dijon
  • pęczek tymianku
  • pęczek rozmarynu
  • 100 ml oliwy
  • 1 gicz jagnięca ważąca 1,7 kg
  • 200 ml białego wina

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 220°C. W robocie kuchennym zmiksuj sardele, kapary, miód, ocet i wino. Dopraw solą i pieprzem. Gdy powstanie pasta, dodaj skórkę z cytryny i czosnek. Miksuj przez 10 sekund, aż się połączą. Pędzelkiem posmaruj musztardą mięso. Polej marynatą tak, żeby pokryła całą jagnięcinę. Zwiąż grubą nicią. Cytryny bez skórki pokrój na kawałki. Połóż na dnie brytfanny razem z gałązkami ziół. Ułóż na tym mięso. Piecz przez 30 minut. Wlej białe wino. Zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz przez 40 minut. Jeśli nie lubisz krwistego mięsa, trzymaj je w piekarniku godzinę. W trakcie podlewaj sosem spod pieczenia. Wyjmuj z piekarnika, zostaw na 10-12 minut, zanim je pokroisz. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i pieczonymi warzywami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA