Gateau de sirop

Gateau de sirop
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Emeril Lagasse

Seria kulinarna:
Esencja smaku Emerila (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia kreolska
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
30 minut

Przygotowanie:

Składniki na ciasto

1/3 szklanki masła plus 1 dodatkowa łyżeczka
1/3 szklanki cukru
1/3 szklanki syropu z trzciny cukrowej
1/3 szklanki wrzącej wody
1 rozmieszane jajko
1 1/2 szklanki mąki pszennej
3/4 łyżeczki cynamonu
3/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki do polewy

1/3 szklanki cukru trzcinowego
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki niesolonego masła
1/3 szklanki orzechów pekan
Rozgrzej piekarnik do temperatury 185 stopni.

Przygotowanie
Nasmaruj masłem formę do ciasta o średnicy ok. 22cm
Pozostałe masło wymieszaj razem z cukrem i syropem z trzciny cukrowej. Dolej do tego wodę i dobrze wymieszaj. Następnie dodaj jajko i ponownie wszystko ze sobą wymieszaj. Teraz do powstałej masy wsyp mąkę, cynamon, gałkę muszkatołową, proszek do pieczenia, sól i sodę oczyszczoną. Wymieszaj aż powstała w ten sposób masa będzie gładka.

Ciasto przelej do foremki i piecz przez 20, 25 minut.

Połącz ze sobą wszystkie składniki polewy i później wymieszaj rękoma.

Gdy ciasto już trochę ostygnie równo rozprowadź polewę i wstaw je z powrotem do piekarnika. Powinno się piec przez 8 do 10 minut lub do momentu, w którym polewa będzie popękana.

Wyjmij ciasto z piekarnika i poczekaj aż ostygnie. Po ostygnięciu wyjmij je z foremki i przełóż na paterę. Serwuj ciasto gorące lub w temperaturze pokojowej.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE