Gâteau à l’Orange z kremem pomarańczowym i ganache

Gâteau à l’Orange z kremem pomarańczowym i ganache
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis



Składniki ciasta:
150 g cukru + 1 łyżka
4 żółtka
skórka starta z 1 pomarańczy
80 ml odcedzonego soku z pomarańczy
½ łyżeczki soli + ½ łyżeczki soli
140 g przesianej mąki
4 białka
60 ml Grand Marnier

Składniki kremu pomarańczowego:
115 g masła
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
450 g cukru pudru
85 g miękkiego serka śmietankowego
2 łyżki mleka
1 łyżki skórki z pomarańczy
2 łyżki soku z pomarańczy

Składniki ganache:
450 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
480 ml tłustej śmietany

Przygotowanie ciasta:
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wysmaruj masłem i wysyp mąką tortownicę o średnicy 23 cm. Odmierz wszystkie składniki. Stopniowo wsypuj 75 g cukru do żółtek i ucieraj, aż powstanie gęsty kogel-mogel. Dodaj sok i skórkę z pomarańczy oraz sól. Ubijaj chwilę, aż uzyskasz puszystą masę. Dodaj mąkę i ubij. W drugiej misce ubij białka z solą, aż powstanie puszysta piana. Dosypuj resztę cukru i ubijaj, aż powstanie sztywna piana. Dodaj ¼ piany do masy żółtkowej, wymieszaj, a potem dodaj ostrożnie resztę i delikatnie wymieszaj. Natychmiast wlej do foremki i wyrównaj ciasto dookoła brzegu. Piecz pośrodku piekarnika przez 30 - 35 minut. Jest gotowe gdy wyrośnie, zbrązowieje i nieco odsunie się od krawędzi formy. Pozostaw, aby wystygło. Przekrój na pół, aby powstały dwa placki. Oczyść je z okruchów i posmaruj likierem. Przełóż kremem, posmaruj wierzch ganache.

Przygotowanie kremu pomarańczowego:
Ucieraj w dużej misce robota kuchennego masło, ser, wanilię i skórkę pomarańczową, aż powstanie puszysta masa, którą można rozsmarować. Stopniowo dolewaj sok, mleko, dosypuj cukier puder, aż powstanie puszysta masa, którą można rozsmarować. Przełóż nią warstwy ciasta.

Przygotowanie ganache:
Wrzuć czekoladę do dużej miski. Doprowadź śmietanę do wrzenia, wlej do czekolady i zostaw na 1 minutę. Ubij na gładą masę. Polej nią ciasto i zostaw, aby zastygła.

© 2012 Natalie Stone

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE