Garnek fasoli

Garnek fasoli
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Inne
Ilość osób:
6

Przygotowanie:

Składniki:
475 g suchej fasoli białej, nerkowatej, cannellini, pinto lub czarnej
8 - 10 szklanek wody plus ilość do zamoczenia

baza smakowa:
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
1 posiekana cebula
3 posiekane ząbki czosnku
1 posiekane świeże chili
gruba sól
dodatki, przyprawy i zioła (lista poniżej)

Przygotowanie:
Przygotowujemy fasolę. Wsypujemy suche ziarna do dużej miski i nalewamy zimnej wody tak, aby powstała kilkucentymetrowa jej warstwa. Przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Osączamy. (Wariant skrócony: zalewamy fasolę wodą. Doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Odstawiamy na godzinę pod przykryciem. Odlewamy.). Przygotowujemy bazę smakową. Rozgrzewamy oliwę w garnku. Podsmażamy cebulę, czosnek i chili. Dodajemy 1½ łyżeczki soli. Dorzucamy przyprawy. Podsmażamy 5 minut, aż czosnek i cebula zmiękną. Wrzucamy fasolę, wlewamy 8 szklanek wody i dodajemy 1½ soli. Doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy płomień. Gotujemy około 35 minut do 2 godzin do miękkości pod częściowym przykryciem, w razie potrzeby dolewając wody. (Po 30 minutach zaczynamy sprawdzać miękkość ziaren.)
Uwaga: dorzucamy do bazy smakowej jeden lub kilka z podanych niżej dodatków: paprykę słodką, kiełbasę, bekon, pomidory. Doprawiamy ziołami lub przyprawami: kminem, papryką w proszku, oregano, tymiankiem, rozmarynem i listkiem laurowym.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE