Galaretka z szampana

Galaretka z szampana
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Nordycka kuchnia Sary La Fountain (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia skandynawska, Kuchnia islandzka

Składniki:

Zabaione:
Dodatkowo:
  • 100 g malin i jadalne kwiaty

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie, aż zmiękną. Wlej wino musujące albo szampan do rondla. Dodaj cukier i koncentrat owocowy. Podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Nie dopuść, żeby mieszanina zawrzała, bo alkohol wyparuje. Zestaw rondel z ognia.

Odciśnij listki żelatyny, żeby usunąć nadmiar wody. Dodaj do ciepłej mieszaniny. Wrzuć do kieliszków lub pucharków po kilka świeżych malin. Kiedy żelatyna się rozpuści, zamieszaj i przelej do kieliszków. Wstaw do lodówki.

Gdy galaretka stężeje, przygotuj sos zabaione. Wstaw dużą miskę na garnku z gotującą się powoli wodą. Mieszając energicznie, utrzyj żółtka z cukrem, aż powstanie piana. Wlej wino musujące i ucieraj dalej, aż piana zgęstnieje. Wlej po porcji zabaione do kieliszków z galaretką. Przybierz malinami i świeżymi owocami.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA