Galaretka z czerwonych porzeczek

Galaretka z czerwonych porzeczek
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Uczty z Jamesem Martinem (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1,8 kg czerwonych porzeczek
  • 700 ml wody
  • garstka goździków
  • 1 łyżeczka stołowa zmielonego cynamonu
  • 450 g miałkiego cukru
  • 4 łyżki stołowe octu słodowego

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wsyp porzeczki do rondla. Wlej wodę. Dodaj przyprawy. Doprowadź do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Łyżką wazową przełóż na muślinowe sito. Nie dociskaj porzeczek, bo galaretka będzie mętna. Pozostaw na noc, żeby powoli obciekły. Do soku dodaj cukier i ocet. Wymieszaj, gotuj do temperatury 105°C. Wystudź i przełóż do wysterylizowanych słoików. Podawaj do pieczonego combru sarniego.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE