Galaretka z brzoskwiń i szampana

Galaretka z brzoskwiń i szampana
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Słodki James (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
8

Składniki:

  • 8 listków żelatyny
  • zimna woda
  • do namoczenia żelatyny
  • butelka szampana (750 ml)
  • sok z 1 cytryny
  • 100 g drobnego cukru
  • 2 łyżki drobno pokrojonych liści świeżej bazylii
  • 400 g brzoskwiń
  • pokrojonych w drobną kostkę

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Namocz listki żelatyny w zimnej wodzie. Wlej 150 ml szampana do rondla wraz z sokiem z cytryny, wsyp cukier i delikatnie ogrzewaj, często mieszając, aż cukier się rozpuści. Wyjmij żelatynę z wody, odciśnij, a następnie wrzuć do rondla i wymieszaj, aż się rozpuści. Przelej ciecz przez sitko do miski i odstaw, żeby przestygła. Posiekaj listki bazylii i wymieszaj z resztą szampana. Rozłóż pokrojone brzoskwinie w kieliszkach do szampana i zalej jeszcze płynną galaretką. Wstaw kieliszki do lodówki, żeby galaretka się zestaliła. Przed podaniem ozdób każdą porcję listkami świeżej bazylii i truskawką.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA