Galaretka mandarynkowa

Galaretka mandarynkowa
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Wolny dzień Chucka (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Ilość osób:
5
Czas przygotowania:
25 minut

Przepis

Składniki:
4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z mandarynek (12 do 15 owoców) (1l)
skórka starta z jednej mandarynki
½ szklanki cukru (125 ml)
8x2 g listków żelatyny lub 2 łyżki (30 ml) żelatyny w proszku

do podania:
bita śmietana
ciasteczka

Przygotowanie:
Żelatynę moczymy w zimnej wodzie 10 minut, odciskamy. Jeśli używamy żelatyny w proszku, wsypujemy ją do soku i zostawiamy na 5 minut. Sok podgrzewamy ze skórką i cukrem, aż cukier się rozpuści. Zdejmujemy z ognia i rozpuszczamy w nim żelatynę. Przelewamy do kieliszków lub miseczek. Wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Podanie: ozdabiamy bitą śmietaną, podajemy z ciasteczkami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE