Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wlej do rondla pół litra soku jabłkowego z kartonu. Postaw na małym ogniu, obierz dwa jabłka Bramley i usuń gniazda nasienne. Pokrój w półcentymetrową kostkę. Wymieszaj z sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy sok jabłkowy zawrze, dorzuć kawałki jabłka. Gdy nieco zmiękną, odcedź. Postaw sok na ogniu i odparuj połowę, aby wzmocnić aromat. Zdejmij z ognia, dorzuć 4 listki namoczonej żelatyny. Można ją zastąpić żelatyną w proszku. Gdy się rozpuści, konsystencja płynu się zmieni. Dorzuć kawałki jabłek i odstaw, aby galaretka się ścięła. Podawaj z domowym pátê z wątróbek kurczaków.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE