Galaretka jabłkowa

Galaretka jabłkowa
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes za stołem (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wlej do rondla pół litra soku jabłkowego z kartonu. Postaw na małym ogniu, obierz dwa jabłka Bramley i usuń gniazda nasienne. Pokrój w półcentymetrową kostkę. Wymieszaj z sokiem z połowy cytryny, żeby nie ściemniały. Gdy sok jabłkowy zawrze, dorzuć kawałki jabłka. Gdy nieco zmiękną, odcedź. Postaw sok na ogniu i odparuj połowę, aby wzmocnić aromat. Zdejmij z ognia, dorzuć 4 listki namoczonej żelatyny. Można ją zastąpić żelatyną w proszku. Gdy się rozpuści, konsystencja płynu się zmieni. Dorzuć kawałki jabłek i odstaw, aby galaretka się ścięła. Podawaj z domowym pátê z wątróbek kurczaków.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA