Francuskie tosty z truskawkami i bitą śmietaną

Francuskie tosty z truskawkami i bitą śmietaną
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Claire Robinson

Seria kulinarna:
Wystarczy 5 składników (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • briosza
  • 6 jaj
  • 2 miarki śmietany kremówka
  • dwie łyżki masła
  • 3 miarki truskawek*

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Brioszę kroimy ma 8 kromek. Jajka rozkłócimy z jedną miarką kremówki. Maczamy w „maczance” każdą kromkę pieczywa. Masło rozgrzewamy na patelni i smażymy grzanki przez 3 minuty z obu stron, aż nabiorą złocistego koloru. Usuwamy szypułki z truskawek. Dwie miarki truskawek przesmażamy na patelni dolewając dwie łyżki wody. Całość musi się zamienić w sos. Trzecią miarkę zostawiamy do dekoracji tostów. Ubijamy drugą miarkę kremówki. Usmażone tosty dekorujemy ubitą śmietaną, sosem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Smacznego!

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE