Francuskie tosty po amerykańsku

Francuskie tosty po amerykańsku
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Ideał (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Francuskie tosty:
2 jajka
100 g drobnego cukru
125 ml mleka
1 łyżeczka mielonego cynamonu i trochę do oprószenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 grubych (około 2,5cm) kromek miękkiego białego chleba bez skórki
1 łyżka masła
czubata łyżka masła
1 łyżka drobnego cukru
2 banany, pokrojone ukośnie na grube plastry
syrop klonowy do polania

Przygotowanie:
1. Ubij jajka w płytkiej średniej misce, a następnie wmieszaj cukier, mleko, cynamon i wanilię. Przekrój kromki chleba na trójkąty.

2. Zanurz pieczywo w jajecznej mieszaninie. Tuż przed smażeniem oprósz dodatkowo cynamonem. Roztop na patelni masło i rozłóż na dnie kawałki chleba. Smaż kromki, dokładając ewentualnie więcej masła i obracając, żeby były złociste z obu stron. Przechowaj je w cieple.

3. Przed podaniem na drugiej patelni roztop masło, wmieszaj cukier i usmaż plastry bananów, aż się zezłocą i skarmelizują. Podaj tosty z bananami, polane klonowym syropem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE