Francuskie ciasto migdałowe

Francuskie ciasto migdałowe
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Dwie puszyste damy (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:


Ciasto
250 g zwykłej mąki
½ łyżeczki soli
200 g niesolonego masła
ok. 150 ml chłodnej wody
cukier puder

Wypełnienie
115 g niesolonego masła
115 g drobnego cukru
3 żółtka
4 krople ekstraktu olejku migdałowego (nie sztucznego aromatu!)
3 łyżki kirszu
115 g świeżo mielonych migdałów
1 suszona fasolka, pierścionek lub maleńka figurka Dzieciątka Jezus


Przygotowanie ciasta
Przesiej mąkę i sól do dużej miski. Posiekaj z 85 g masła ostrym nożem, aż mieszanina będzie równomiernie grudkowata. Dodawaj porcjami wodę, aż ciasto przestanie lgnąć do miski. Zagnieć lekko, przykryj i pozostaw na 20 min. Rozwałkuj ciasto na posypanej mąką stolnicy na grubość ok. ½ cm. Upstrzyj je kostkami masła wykonanymi z 1/3 pozostałego tłuszczu. Złóż ciasto na trzy, jak kopertę i ponownie na trzy w przeciwną stronę, jak serwetkę. Owiń ściereczką i odstaw do lodówki na 20 min. Powtórz tę procedurę jeszcze dwukrotnie i odstaw na kolejne 20-minutowe chłodzenie. Jeśli nie możesz poradzić sobie z tą zabawą, kup 450 g gotowego ciasta. Podziel je na pół. Rozwałkuj każdą połówkę okrągły placek o średnicy ok. 23 cm. i odstaw na czas przygotowania wypełnienia.

Wypełnienie
Utrzyj masło i cukier aż krem zbieleje i stanie się puszysty. Wrzuć 2 z żółtek, olejek migdałowy, kirsz i zmielone migdały. Ucieraj, aż otrzymasz jednolitą masę. Zwilż blachę do pieczenia zimną wodą. Połóż pierwszy placek ciasta na blasze i nałóż na wierzch masę, pozostawiając 5-centymetrowy margines na zewnątrz. Ukryj fasolkę lub inny z wymienionych przedmiotów w masie. Ubij pozostałe jajko z małą ilością wody i posmaruj zewnętrzny pierścień ciasta. Połóż na wierzch drugi okrągły placek i delikatnie złącz krawędzie wokoło. Wstaw do lodówki na 45 min. Nagrzej duchówkę do temperatury 190 stopni C. Używając ostrego noża wykonaj na powierzchni ciasta kratkę albo gwiazdę, lecz nie przebij się ostrzem do warstwy nadzienia. Złącz krawędzie ciasta i ozdób je uroczymi fałdkami. Pomaluj górę zawiesiną jajka w wodzie. Piecz 30-40 min. aż ciasto stanie się chrupiące i brązowe. Przenieś na metalową kratkę i pozostaw do ostygnięcia. Posyp wierzch cukrem pudrem. Podaj przyozdobione złotą koroną wraz ze szklaneczką kirszu lub deserowego wina. Odkryj, kto zostanie królem tej uczty i założy koronę (ciasto najczęściej towarzyszy świętu Trzech Króli).

© Jennifer Paterson i Clarisa Dickson Wright

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA