Francuska zupa cebulowa i duszone żeberka wołowe z glazurą z suszonych pomidorów

Francuska zupa cebulowa i duszone żeberka wołowe z glazurą z suszonych pomidorów
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Czas przygotowania:
4 godziny

Przepis



Składniki zupy:
2 duże, słodkie cebule
2 l wywaru wołowego
1 szczypta świeżego tymianku
1 łyżka masła
1 szczypta czarnego pieprzu
sól (do smaku)

Składniki żeberek:
900g żeberek, z usuniętymi kośćmi
1 duża marchew
1 średnia cebula
1 łodyga selera naciowego
4 gałązki tymianku
1 łyżka nasion fenkułu
1 łyżka soli
1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
1½ l wywaru wołowego lub cielęcego

Przygotowanie zupy:
W średnim rondlu smaż cebulę na maśle, aż zbrązowieją. Dolej wywar, dodaj tymianek, sól i pieprz. Gotuj przez 1 godzinę.

Przygotowanie żeberek:
Mięso natrzyj solą, pieprzem i nasionami fenkułu. Obsmaż w dużym rondlu na średnim ogniu do wysokiego. Dorzuć seler, cebulę, marchew i tymianek. Dolej wywar. Przykryj i wstaw do piekarnika. Trzymaj w 150°C przez 2½ godziny albo do chwili, gdy mięso będzie miękkie.

© 2012 Christopher Thompson

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE