Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 3 (odc. 27)
Trudność:
łatwe

Składniki:

  • pół łyżki tłuszczu Omega
  • 3 łyżki oliwy
  • 4 posiekane cebule
  • 2 pokrojone ząbki czosnku
  • 2 filiżanki białego wytrawnego wina
  • 2 filiżanki bulionu jarzynowego
  • sól i pieprz
  • 4 kromki chleba
  • filiżanka pokruszonej fety
  • pół filiżanki posiekanej natki pietruszki
  • 2 filiżanki młodych liści szpinaku

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W dużym garnku rozgrzać tłuszcz i łyżkę oliwy. Dodać cebulę i czosnek. Smażyć przez 5 minut. Wlać białe wino i gotować przez kilka minut na małym ogniu. Wlać bulion i gotować przez 20 minut.
W czterech naczyniach do zapiekania ułożyć po pół filiżanki liści szpinaku. Zalać zupą i przykryć kromkami chleba. Skropić oliwą i umieścić w piekarniku pod grillem. Zapiekać, aż chleb się zrumieni. Posypać pokruszoną fetą i krótko zapiec. Podawać z natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA