Francuska zupa cebulowa

Francuska zupa cebulowa
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.60)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy
  • 5 dużych cebul
  • obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
  • ½ szklanki wody
  • ½ szklanki brandy
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • 6 szklanek domowego bulionu drobiowego
  • sól
  • pieprz
  • 4 kromki pełnoziarnistego chleba przycięte tak
  • żeby pasowały do żaroodpornych misek
  • w których zupa zostanie podana
  • 2 szklanki tartego gruyera albo ementalera

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Rozgrzej w dużym garnku masło z oliwą, dodaj cebulę i kilka szczypt soli. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż cebula będzie miękka (ok. 10-15 min). Jeśli trzeba, dolej trochę wody, żeby cebula się nie

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA