Francuska sałatka ziemniaczana Jacques

Francuska sałatka ziemniaczana Jacques
Oceń przepis:
13 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Julia i Jacques gotują w domu
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 800 gramów małych ziemniaków
  • ½ szklanki oliwy z pierwszego tłoczenia
  • ½ szklanki dymki pokrojonej na plasterki 0,5 cm grubości (biała część i szczypior)
  • ½ szklanki posiekanej cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • rozgniecione i grubo posiekane (1½ łyżeczki)
  • 1/3 szklanki białego wina
  • 1½ łyżki musztardy Dijon
  • 2 do 3 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 2 łyżki grubo posiekanej świeżej lub czerwonej bazylii
  • świeżego estragonu lub natki
  • 1 łyżeczka grubej soli
  • ½ łyżeczki świeżo rozgniecionego czarnego pieprzu

Kalkulator wag i miar

Przepis

Wyszorować ziemniaki. Włożyć w całości do rondla. Zalać wodą tak, aby je pokryła. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć płomień. Gotować do miękkości. Czubkiem noża sprawdzić, czy są ugotowane. Odcedzić i odstawić na krótko do przestygnięcia.(Obrać ze skórki natychmiast, gdy będzie można ziemniaki wziąć do ręki.) Na małej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Wrzucić dymkę i cebulę. Podrzucając, dokładnie wymieszać. Podsmażać minutę na średnim ogniu. Dodać czosnek. Wymieszać i jeszcze krótką chwilę podsmażać. Zestawić patelnię z ognia. Jeszcze ciepłe ziemniaki pokroić na plastry, a następnie w poprzek na kawałki grubości 1 cm. Przełożyć do dużej miski. Wlać wino i 3-4 łyżki oliwy. Ostrożnie wymieszać, aby równomiernie pokryły się sosem. Dodać ciepłą cebulę i dymkę, musztardę, szczypior, posiekane zioła. Doprawić solą i pieprzem. Ostrożnie wymieszać wszystkie składniki tak, aby nie rozgnieść ziemniaków. Skosztować i w razie potrzeby jeszcze doprawić.
Podawać sałatkę ziemniaczaną na ciepło (nie zimniejszą niż temperatura pokojowa). Liście cykorii lub radicchio ułożyć na półmisku tak, aby powstała misa. Na środek przełożyć sałatkę. Posypać siekanym jajkiem i natką pietruszki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE