Foie gras

Oceń przepis:
Przygotował:
Julie Andrieu
- Seria kulinarna:
- Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
- Trudność:
- Rodzaj dania:
- Podroby
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
-
250 gr świeżego foie-gras
- 2 gr cukru
- 25 gr soli (10 gr soli drobnoziarnistej na 1 kg wątróbki)
- 4 gr białego pieprzu
- olej orzechowy
Przygotowanie:
1. Zmierzyć objętość foremki, by określić pożądaną wagę wątróbki.
2. Usunąć starannie wszystkie żyły. Polać olejem orzechowym.
3. Umieścić wątróbkę na patelni i włożyć do piekarnika o temperaturze 170°C. Regularnie sprawdzać temperaturę mięsa, powinna osiągnąć 58°C. Odsączyć wątróbkę, umieścić w foremce lub zawinąć w folię spożywczą. Ściskać w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
4. Odstawić na noc do lodówki.
Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?
Podroby
Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 129 innych kanałów? Pakiet Optimum+ w promocyjnej cenie! ZAMÓW ONLINE
Komentarze