Foie gras

Foie gras
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 68)
Trudność:
Rodzaj dania:
Podroby
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 250 gr świeżego foie-gras

  • 2 gr cukru
  • 25 gr soli (10 gr soli drobnoziarnistej na 1 kg wątróbki)
  • 4 gr białego pieprzu
  • olej orzechowy

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Zmierzyć objętość foremki, by określić pożądaną wagę wątróbki.
2. Usunąć starannie wszystkie żyły. Polać olejem orzechowym.
3. Umieścić wątróbkę na patelni i włożyć do piekarnika o temperaturze 170°C. Regularnie sprawdzać temperaturę mięsa, powinna osiągnąć 58°C. Odsączyć wątróbkę, umieścić w foremce lub zawinąć w folię spożywczą. Ściskać w celu usunięcia nadmiaru tłuszczu.
4. Odstawić na noc do lodówki.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE