Flan nektarynkowy

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Na słodko 2 (odc.39)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska, Kuchnia Ameryki Północnej

Przepis

Ciasto
3 jajka
½ szklanki cukru
1/3 szklanki mąki uniwersalnej
1½ łyżki skrobi kukurydzianej
¼ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki soli
50g masła, stopionego
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

Syrop
¼ szklanki cukru
¼ szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny

Nadzienie
2/3 szklanki cukru
¼ szklanki skrobi kukurydzianej
1½ szklanki maślanki
6 łyżek soku cytrynowego
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
5 – 6 nektarynek pokrojonych na plasterki
1 szklanka malin lub borówek/jagód
¼ szklanki dżemu morelowego albo galaretki jabłkowej

Przygotować ciasto
Rozgrzać piekarnik do 175ºC. Natłuścić i wysypać cukrem tortownicę o średnicy 20 cm. Zagotować
w rondlu nieco wody i oprzeć na nim metalową lub szklaną miskę tak, żeby nie dotykała powierzchni wody. Za pomocą trzepaczki wymieszać w tej misce jajka z cukrem. Następnie ubijać jajka mikserem tak długo, aż masa będzie jasna i gęsta. Przesiać mąkę, skrobię, proszek do pieczenia oraz sól
i wsypać do jajek. Mieszać krótko mikserem na średnich obrotach, aż składniki się połączą. Stopione masło z ekstraktem waniliowym dodać do ciasta i wymieszać. Przełożyć ciasto do formy i piec 18 – 20 min, aż będzie sprężyste. Ostudzić i wyjąć ciasto z formy.

Przygotować syrop
Zmieszać składniki i gotować 5 minut na wolnym ogniu. Zdjąć z ognia i ostudzić.

Przygotować nadzienie
Zmieszać w rondlu cukier ze skrobią kukurydzianą. Mieszając trzepaczką dodać maślankę, sok cytrynowy i żółtko. Zagotować wszystko i stale mieszając gotować przez 7 – 9 min. Przykryć rondel folią plastykową tak, żeby folia dotykała powierzchni budyniowego kremu (nie utworzy się wtedy twarda „skórka”) i całkowicie ostudzić. Za pomocą pędzla posmarować upieczony spód syropem. Zamieszać budyniowe nadzienie i rozłożyć je na powierzchni ciasta. Na kremie ułożyć plastry nektarynek i drobne owoce. Ogrzać dżem lub galaretkę, żeby była półpłynna i posmarować owoce.


© Anna Olson

Anna Olson w programie Na słodko podaje objętości wg miar stosowanych w Kanadzie, które mają następujące pojemności:
1 szklanka: 250 ml
1/2 szklanki: 125 ml
1/3 szklanki: 75 ml
1/4 szklanki: 50 ml


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE