Flan jajeczny z bekonem i szparagami

Flan jajeczny z bekonem i szparagami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Dieta Kudłaczy - jak kochając jedzenie zrzucić wagę (odc. 4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania dietetyczne, Tarty
Kaloryczność:
245 kcal.

Przepis

Lekka, rozpływająca się w ustach tarta, prawdziwy przysmak, jakże prosty w przygotowaniu. Nie trzeba nawet wałkować ciasta! W zależności od upodobań, możecie pominąć szparagi lub dodać inne składniki, jak podsmażone pieczarki, zblanszowane brokuły czy pieczoną paprykę.

Składniki:
około 10 szparagów
5 plasterków wędzonego schabu
1 łyżeczka oliwy
1 średnia cebula, drobno posiekana
25 g skrobi kukurydzianej
300 ml mleka 2%
3 jajka, roztrzepane
25 g dojrzałego cheddaru
sól morska w płatkach
świeżo mielony czarny pieprz

ciasto:
1 łyżka oleju słonecznikowego plus olej do wysmarowania formy
4 płaty ciasta filo, o wymiarach mniej więcej 32x38 cm

Przygotowanie:
Szparagi pokroić na kawałki o długości ok. 5 cm. Zagotować wodę w rondlu, wrzucić szparagi, gotować przez minutę, żeby zmiękły. Odcedzić, przepłukać zimną wodą do ostygnięcia, osuszyć ręcznikiem kuchennym. Ściąć z bekonu obwódkę tłuszczu, pokroić na paski o szerokości 1 ½ cm. Wstawić patelnię na mały ogień, wlać olej i podsmażyć lekko cebulę i bekon, mieszając. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni Celsjusza. Nasmarować lekko olejem formę do tarty o wysokości 3,5 cm z wyjmowanym dnem. Na formie ułożyć płat ciasto filo i ucisnąć w środku i z boków. Posmarować ciasto olejem, a następnie przykryć drugim arkuszem ciasta, układając go na skos. Posmarować olejem, ułożyć trzeci arkusz pod takim samym kątem, jak pierwszy, posmarować olejem, ułożyć czwarty arkusz pod takim samym kątem, jak drugi. Zwisające brzegi ciasta zwinąć i uformować brzeżek, wywijając, posmarować olejem. Na patelnię o nieprzywierającym dnie wsypać skrobię i wymieszać z 50 mleka na gładką pastę. Wlać 200 ml mleka, porządnie wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, ciągle mieszając. Trzymać przez minutę na średnim ogniu, mieszając, aż powstanie gęsty i gładki sos. Przyprawić solą i pieprzem, dolać resztę mleka, by ostudzić i rozrzedzić sos. Do przestudzonego sosu dodać jajka, dobrze roztrzepać. Połowę szparagów, bekonu i cebuli wyłożyć na ciasto, polać sosem. Wyłożyć pozostałe szparagi, bekon i cebulę i delikatnie docisnąć, posypać równo serem. Piec na wygrzanej blasze na środkowej półce piekarnika przez 25-30 minut, aż ciasto będzie podrumienione i chrupiące, a nadzienie się zetnie. Wyjąć flan z piekarnika i zostawić na 10 minut w formie. Podawać na ciepło lub na zimno.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE