Flan czekoladowy

Flan czekoladowy
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w zjednoczonym królestwie smaku (odc.6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis


Ciasto
225g maki
szczypta soli
150 g zimnego masła
75 g cukru
1 jajko
1 żółtko
masło

Nadzienie
3 jajka
1 żółtko
100 g cukru
350 g gorzkiej czekolady
60 g niesolonego masła
1 łyżka śmietany 36%
2 łyżki ciemnego rumu
bita śmietana


Przygotować ciasto
Przesiać mąkę i sól, dodać masło i posiekać razem. Wsypać cukier i wymieszać. Dodać jajka i żółtko i zagnieść ciasto. Uformować w krążek, owinąć folią i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Posmarować masłem formę na tartę, dno wyłożyć krążkiem papieru do pieczenia. Rozwałkować ciasto i wylepić nim foremkę. Na cieście położyć kawałek papieru do pieczenia i wsypać fasolę lub inne obciążniki. Wstawić do piekarnika na 20 minut, wyjąć, usunąć papier i obciążniki i odstawić ciasto do ostygnięcia.

Przygotować nadzienie
Połamać czekoladę na kawałki i umieścić wraz z masłem, śmietaną i rumem w żaroodpornej misce. Postawić miskę na rondlu z lekko wrzącą wodą i stopić czekoladę, mieszając od czasu do czasu. Zmieszać trzepaczką jajka, żółtko i cukier, ubijać aż masa podwoi objętość. Dodać stopniowo kogel-mogel do czekolady, delikatnie mieszając. Wylać nadzienie na podpieczony spód i wstawić flan do piekarnika 180°C na 15 – 20 minut. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Wyjąć flan z formy, pokroić na porcje i podawać z bitą śmietaną.


© Gary Rhodes

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE