Fioletowe brokuły i masło pomarańczowo-czosnkowe

Fioletowe brokuły i masło pomarańczowo-czosnkowe
Oceń przepis:
4 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski

Składniki:

  • 450 g fioletowych brokułów

Kalkulator wag i miar

Przepis

Szalotki opłucz pod bieżącą wodą i wrzuć do rondelka. Dolej sok z pomarańczy. Gotuj na dość silnym ogniu, żeby szalotki się zeszkliły. Gdy płyn odparowuje, powstanie coś w rodzaju dżemu. Kiedy nieco przestygnie, dorzuć startą skórkę pomarańczową. Gdy jest zupełnie zimny, dodaj masło. Wymieszaj. Dorzuć posiekane liście czosnku niedźwiedziego. Można je zastąpić 1-2 ząbkami zwykłego czosnku. Wymieszaj. Brokuły podziel na różyczki. Ułóż w garnku do gotowania na parze. Posyp solą i przykryj. Będą gotowe po kilku minutach. Dopraw pieprzem i podawaj z masłem pomarańczowym.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE