Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi

Figi w cieście smażone w oleju z lodami waniliowymi
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
40 minut

Przygotowanie:


Ciasto
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki maki kukurydzianej

Owoce
olej roślinny, do smażenia
8 fig

Dodatek
lody waniliowe

Przygotowanie
Przesiej do jednej dużej miski mąkę pszenną i kukurydzianą. Zacznij mieszać i dolej tyle zimnej wody gazowanej, żeby ciasto miało konsystencję śmietany kremówki. Rozgrzej olej w głębokim garnku z grubym dnem. Olej ma właściwa temperaturę, gdy wrzucony okruch chleba zacznie się delikatnie smażyć. Zanurz każda figę w cieście i wrzuć ją ostrożnie do oleju. Smaż przez 2-3 minuty, aż będą złociste i chrupiące. Wyjmij je przy pomocy łyżki z otworami i osusz na ręczniku papierowym. Szybko podaj obok kilku kulek lodów waniliowych.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE