Figi loukoumades w syropie malinowym

Figi loukoumades w syropie malinowym
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.50
Seria kulinarna:
Kulinarne safari (odc. 6)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka

Przepis


Ciasto:
1 szklanka mąki
1 saszetka drożdży instant
szczypta soli
2 łyżki cukru
woda

Syrop:
2 szklanki cukru
2 szklanki wody
sok z 1 cytryny
szklanka malin
1 łyżeczka wody różanej

Dodatkowo:
2 łyżki mąki
12 świeżych zielonych fig

Przygotowanie:
Przygotowujemy ciasto. Do zwykłej mąki dodajemy drożdże, sól morską, trochę cukru. Dolewamy wody. Zostawiamy na kwadrans do dwóch godzin, żeby wyrosło. W tym czasie przyrządzamy syrop z dwóch szklanek cukru i dwóch szklanek wody. Dodajemy sok z cytryny, maliny i wodę różaną. Delikatnie mieszamy i gotujemy. Figi nadziewamy na widelec, obtaczamy w cieście i wrzucamy do syropu. Wyjmujemy, gdy się zarumienią. Podajemy polane syropem.

Opracowano na podstawie programu „Kulinarne safari”.


 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE