Fasola z zieleniną

Fasola z zieleniną
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Łatwe przepisy na wielki apetyt 2 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Inne, Dania dietetyczne
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki:
1 ½ łyżki oliwy
1 mała cebula, pokrojona na cienkie plasterki w półksiężyce
1 łyżka posiekanych ząbków czosnku (mniej więcej 2 ząbki)
1 dokładnie opłukana główka eskarioli
1½ szklanki bulionu z kurczaka
½ łyżeczki suszonego tymianku
¾ łyżeczki soli
1 puszka (465 g) białej fasoli, osączanej i opłukanej
starty parmezan do przybrania

Przygotowanie:
Na dużej patelni teflonowej podgrzewamy oliwę. Wrzucamy cebulę i od czasu do czasu mieszając, podsmażamy przez 2 minuty. Dodajemy eskariolę i mieszamy tak, aby lekko zmiękła. Wlewamy bulion, wsypujemy tymianek i sól. Zmniejszamy płomień na średni. Gotujemy 15 minut. Dorzucamy fasolę i gotujemy dalej na małym ogniu około 3-5 minut, aż fasola wchłonie prawie cały płyn, a zielenina będzie miękka. Zestawiamy z ognia. Podajemy na ciepło, posypane tartym parmezanem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE