Fasola z ryżem

Fasola z ryżem
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.70
Seria kulinarna:
Domowy kucharz (odc.106)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia meksykańska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Szybkowar postawić na średnim ogniu i dolać oliwę. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, selera, marchewki, czosnek i czerwoną paprykę. Smażyć aż warzywa zmiękną i będą pięknie pachnieć. Dodać sproszkowane chili, kmin rzymski, paprykę chipotle w proszku, cynamon, sól, ryż, namoczoną fasolę, wodę i pomidory – wszystko dokładnie zamieszać. Temperaturę podkręcić, garnek przykryć szczelną pokrywką i gotować przez 25-30 minut. Wyłączyć płomień i odstawić garnek na 15 minut przed podniesieniem pokrywki. Dobrze zamieszać i ewentualnie doprawić. Można to samo zrobić w zwykłym garnku, ale trzeba wlać dodatkową szklankę wody i gotować na wolnym ogniu przez 1 godzinę. Można też całość zagotować na wolnym ogniu, przykryć pokrywką i piec w 160 stopni C przez około 1 godzinę.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE