Fasola Coco z Paimpol z 3 rybami wg Jeana

Fasola Coco z Paimpol z 3 rybami wg Jeana
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.60

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 60)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

  • 1 szklanka do whisky na osobę świeżej obranej fasoli coco

  • 1 filet dorsza, gruby, 350 gr pokrojony na 4 kawałki
  • 1 filet rdzawa 350 gr w 4 kawałkach
  • 4 kawałki łupacza po 80 gr
  • 3 pomidory
  • 2 papryki (żółta, czerwona albo po jednej każdego koloru)
  • 1 mała bulwa kopru
  • 1 świeża cebula lub suszona
  • 1 marchewka z 4 goździkami
  • 1 bouquet garni
  • 100 gr masła lekko solonego
Bulion:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

1. Przygotuj bulion: warzywa pokroić w dużą kostkę, dodać obrany czosnek, garść soli gruboziarnistej, kolendrę i pieprz. Włóż do rondla, zalej 1,5 litra wody i gotuj bez przykrywki na małym ogniu przez godzinę.
2. Odcedź i zredukuj o połowę. Odstawić.
3. Podgrzej piec do 250°C. W rondlu zagotuj dużą ilość wody (bez soli), dodaj obraną marchew naszpikowaną goździkami i bouquet garni. Wrzuć fasolę i gotuj 25 minut od zagotowania.
4. Obierz i posiekaj cebulę. Zeszklij w rondlu z 50 gr masła. Umyj paprykę, usuń gniazda nasienne i spłaszcz ręką na folii aluminiowej. Wstaw je do piekarnika i piecz, aż sczernieją. Wyjmij z pieca, włóż do woreczka plastikowego na 10 minut. Łatwiej będą się obierać.
5. Sparz pomidory, obierz je ze skorki i pokrój na cząstki.
6. Obierz paprykę i pokrój na kwadraty. Dodaj do cebuli. Dodaj pomidory i tymianek. Podsmaż przez 15 minut na małym ogniu. Sos musi odparować.
7. Dodaj odsączona fasolę i zostaw na małym gazie. W tym czasie przygotujesz rybę.
8. Zagotuj bulion. Zanurz dorsza i gotuj przez 5 minut na małym ogniu. Rozpuść 50 gr masła na patelni i podsmaż rdzawca na zloty kolor. Uformuj z nich ładne prostokąty. Odstaw dorsza i zanurz w wodzie łupacza.
9. Nałóż cedzakiem fasolę na talerze. Ułóż na niej kawałki ryby i podlej sosem z fasoli.
 
Rady Julie:
Jean dodaje do tego masło utarte ze szczypiorkiem.
Czas gotowania fasoli zależy od jej świeżości. Spróbuj czy jest miękka, zanim ją odcedzisz.
Jean radzi, by podgrzać talerze, żeby fasola nie tężała.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów Platformę CANAL+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE