Fantazja czarnoleska

Fantazja czarnoleska
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Królestwo bajecznych wypieków (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka

Przepis

Składniki:
ciasto:
200 g czekolady (70% kakao)
125 g niesolonego masła
1 łyżka wody
50 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
50 g mielonych migdałów
4 jajka
130 g jasnego cukru muscovado
2 łyżki kirschu
¼ łyżeczki soli
masło do posmarowania formy

do przełożenia:
600 ml śmietany kremówki
2 łyżki drobnego cukru z melasą
2 łyżki kirschu
2 puszki wiśni w syropie (zachować syrop)

do dekoracji:
50 g wiórków z czekolady (70% kakao)*
20-24 czereśnie

Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do temperatury 170°C/160°C z termoobiegiem. 2 okrągłe foremki wysmarować masłem, dno wyłożyć papierem do pieczenia. Do szklanej miski wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i pokrojone w kostkę, miękkie masło, wlać wodę. Stopić na parze (postawić na garnku z wodą gotującą się na małym ogniu tak, by dno miski nie dotykało wody), od czasu do czasu zamieszać. Zdjąć z ognia i zostawić do przestygnięcia. Do osobnej miski przesiać mąkę i proszek do pieczenia, wsypać mielone migdały, przemieszać i odstawić na bok. Oddzielić białka od żółtek do dwóch szklanych misek, żółtka do małej, białka do dużej (miski powinny być czyste i suche). Do mieszaniny czekoladowej po kolei dodać żółtka i wymieszać łyżką na gładką masę, wsypać mąkę z dodatkami i cukier, wymieszać lekkim ruchem, wlać kirsch i delikatnie połączyć. Miksować białka, aż się lekko spienią, dodać sól i ubić na niezbyt sztywną pianę. Dodać łyżkę piany z białek do masy czekoladowej i zmieszać, by ją rozluźnić. Dołożyć resztę piany i delikatnie wymieszać lekkim ruchem od dołu. Ciasto rozdzielić między foremki, wygładzić wierzch i wstawić do piekarnika na 18-20 minut. Wyjąć z pieca, zostawić kilka minut w formach, wyłożyć ciasta na kratkę i odstawić do ostygnięcia. Wiśnie z puszki osączyć na sicie, zachowując syrop. Wlać do niego łyżkę kirschu i wymieszać. Odwrócić ciasta spodem do góry i każde polać kilkoma łyżkami syropu. Odstawić, by płyn wsiąknął. Wlać do miski śmietanę, wsypać cukier i ubić niezbyt sztywno. Wlać resztę kirschu i delikatnie wymieszać. Złożyć tort: środek patery posmarować odrobiną śmietany, położyć na niej ciasto, rozsmarować połowę śmietany, wyłożyć osączone z syropu wiśnie z puszki i rozgarnąć na całej powierzchni, aż do brzegów tak, by kilka wystawało na bokach. Przykryć drugim ciastem, na wierzch wyłożyć resztę śmietany. Udekorować wiórkami z gorzkiej czekolady i świeżymi czereśniami.

* Czekoladę stopić na parze, rozsmarować na spodzie blachy i wstawić do lodówki, by czekolada zastygła. Następnie wyjąć i ogrzać do temperatury pokojowej. Ostrym nożem, trzymanym pod kątem 45° do blatu, zeskrobać cienkie wiórki.

© Fiona Cairns

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE