„Falette” według przepisu Régine

 „Falette” według przepisu Régine
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 4.70

Przygotował:

Julie Andrieu

Seria kulinarna:
Francuskie wędrówki Julie (odc. 80)
Trudność:
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Dania z jagnięciny i baraniny
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 1 mostek barani z żeberkami, przekrojony wszerz

  • 350 gr mięsa na kiełbasę
  • 300 gr gotowanej szynki
  • 400 gr chudej cielęciny
  • 3 jajka
  • 2 garści miąższu z chleba namoczonego w mleku
  • 1 duży pęczek warzyw i ziół : pory, seler, tymianek, liść laurowy
  • 3 marchwie,
  • 2 rzepy
  • 2 cebule
  • 4 goździki
  • duża garść boćwiny
  • 1 garść pietruszki
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

1. Przygotować wywar: wlać dużą ilość wody do garnka, do którego zmieści się mostek, osolić wodę, dodać 1 marchew w całości, 1 rzepę, 1 cebulę naszpikowaną goździkami oraz pęczek warzyw i ziół. Pozostawić na ogniu na czas przygotowywania farszu.
2. Przygotować farsz: włożyć mięso na kiełbasę do stalowej miski.
3. Zmiksować w robocie kuchennym szynkę pokrojoną w kostkę, wraz ze skórką i tłuszczem. Dodać do miski.
4. Zmiksować cielęcinę, pietruszkę i 1 obraną cebulę. Dodać namoczony chleb, 3 jajka, dużą ilość soli i pieprzu, delikatnie wymieszać. Nafaszerować mostek tą mieszaniną, następnie zaszyć otwór za pomocą sznurka i igły.
5. Zanurzyć « falette » w gotującej się wodzie, gotować przez 1,5 godz. W połowie gotowania dodać marchewki oraz rzepę (będą dzięki temu twardsze). Odsączyć, pokroić na kawałki, podawać z warzywami z gotowania.

Rada Julie
Po ugotowaniu, kości bardzo łatwo usunąć. Radzę to zrobić, by uniknąć katastrofy.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA