Falafel

Falafel
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Przewodnik po Australii dla smakoszy (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przygotowanie:

Bób i ciecierzycę osączyć, przepłukać i przełożyć do malaksera. Dodać cebulę, natkę, kolendrę, proszek do pieczenia, sól, kmin i rozgnieciony czerwony pieprz. Mleć, włączając i wyłączając urządzenie, zbierając łopatką składniki ze ścianek naczynia tak długo, aż powstanie niezbyt gładka pasta. Wlać wodę i miksować, aż mieszanina zrobi się dość gładka i będzie miała jaskrawozielony kolor. Przełożyć do miski. W rondlu średniej wielkości podgrzać 5-centymetrową warstwę oleju do 350 stopni. Nakładać po łyżce masę na gorący tłuszcz i smażyć przez 2 minuty małymi partiami na brązowy kolor. Osączyć na papierowym ręczniku położonym na metalowej kratce. Podawać na gorąco z pastą tahini wymieszaną z jogurtem i dużą szczyptą papryki w proszku.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE