Empanadas
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Janella Purcell

Seria kulinarna:
Żołądek czy rozsądek? 2 (odc. 29)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pierogi i pierożki
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 200 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżki octu
  • sól i pieprz
  • ½ łyżeczki cukru palmowego
  • łyżka oliwy
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • zielone chili
  • 1 papryka
  • 2 łodygi selera
  • mały ziemniak
  • 10 zielonych oliwek
  • łyżka rodzynek
  • łyżka płatków migdałów
  • 400 g pomidorów z puszki
  • ¼ pęczka kolendry
  • łyżka puree z pomidorów
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • cukier puder
  • jajko

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mięso podsmażyć. Przyprawić solą i pieprzem. Dodać cebulę, czosnek i seler. Smażyć przez 3-4 minuty. Dodać ocet, cukier, koncentrat pomidorowy i pomidory z puszki. Dołożyć ziemniak. Gotować przez 20 minut. Następnie dodać oliwki, rodzynki i migdały. Ostudzić. Dołożyć natkę kolendry.
Z ciasta wyciąć kółka o średnicy 10 centymetrów. Brzegi zwilżyć wodą. Na środek nałożyć farsz. Złożyć ciasto i skleić brzegi. Posmarować powierzchnię roztrzepanym jajkiem. Odstawić na 20 minut. Piec przez 15 minut w temperaturze 180°C. Posypać cukrem pudrem. Podawać na ciepło.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA