Eleganckie ciasteczka do herbatki

Eleganckie ciasteczka do herbatki
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Dave Myers

Seria kulinarna:
Wypieki Kudłaczy (odc.2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska

Składniki:

  • 100 g masła plus trochę do wysmarowania blachy
  • 100 g miałkiego cukru
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g cukru trzcinowego demerara
  • 1 roztrzepane jajko
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200 g mąki pszennej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g suszonych wiśni
  • uprzednio namoczonych
  • 2 łyżki wiśniówki
  • 40 g płatków migdałowych
  • 75 g prażonych orzechów laskowych
  • posiekanych
  • 100 g pokruszonej białej czekolady
  • 100 g pokruszonej ciemnej czekolady

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

W misce utrzeć masło z miałkim cukrem na białą, puszystą masę. Dodać ciemny cukier i olej, wymieszać, przegarniając delikatnie. Dodać roztrzepane jajko i ekstrakt waniliowy, wymieszać. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą, wsypać do miski z masą maślaną z cukrem, wymieszać dokładnie. Dodać wiśnie i wiśniówkę, a następnie płatki migdałowe, orzechy i oba rodzaje czekolady. Na oprószonej mąką stolnicy rozwałkować ciasto na 1 cm grubości. Wykrawać okrągłe ciasteczka foremką lub kieliszkiem. Ciasteczka ułożyć na blasze wysmarowanej masłem. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wyjąć blachę i odstawić na 10 minut, a następnie przełożyć ciasteczka na drucianą siatkę do ostygnięcia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA