Ekologiczna pizza margherita

Ekologiczna pizza margherita
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Mathew Hayden na domowym gruncie (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pizza
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Przepis


Ciasto:
4 miarki ekologicznej mąki, pół na pół biała i z pełnego przemiału
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki suszonych drożdży albo 30g świeżych
1 łyżka miodu
2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
2 miarki letniej wody

Wierzch:
przecier pomidorowy albo odparowany sos pomidorowy
garść pomidorków koktajlowych, przeciętych na pół
2 miarki mozzarelli
3 gałązki rozmarynu
oliwa z pierwszego tłoczenia (do smarowania)
sól (do smaku)
mąka (do oprószenia)

Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do dużej miski wrzuć oba rodzaje mąki, sól, drożdże. Wlej miód, oliwę i wodę. Wyrób ciasto ręcznie albo robotem z mieszadłami hakowymi. Aby się przekonać, czy ciasto jest wyrobione, dotknij małżowiny usznej. Ciasto powinno być tak elastyczne i zwarte.
Przykryj miskę czystą torebką plastikową. Brzegi podwiń pod spód miski. Zostaw do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi objętość. Zależnie od temperatury w pomieszczeniu zajmie to 60-90 minut. Oprósz mąką deskę, wyłóż ciasto i zagnieć. Rozwałkuj kawałek tak, aby pokrył wysmarowaną oliwą blachę do pizzy. Odstaw na krótko do wyrośnięcia. Rozprowadź przecier albo sos równo na cieście, pozostawiając 2 cm wolnego brzegu. Ułóż pomidorki i listki zerwane z gałązek rozmarynu. Polej oliwą. Dosól do smaku. Posyp mozzarellą. Piecz przez 20 minut aż składniki zbrązowieją, ser się roztopi, a ciasto upiecze.

Opracowano na podstawie programu „Mathew Hayden na domowym gruncie”.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE