Eklery z polewą klonowo-kawową

Eklery z polewą klonowo-kawową
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Martha piecze
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery

Składniki:

  • 1 duże jajko
  • porcja ciasta parzonego
  • krem cukierniczy (według przepisu)
  • polewa kawowo- klonowa (według przepisu)

Kalkulator wag i miar

Przepis

Ubić jajko z łyżką wody, odstawić. Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Wyłożyć dwie duże blachy papierem do pieczenia. Zaznaczyć linijką i ołówkiem linie o długości ok.9 cm w odstępach ok. 4 cm. Odwrócić papier oznaczoną stroną w dół. Napełnić ciastem parzonym torbę cukierniczą z końcówką 1, 5 cm, wyciskać wzdłuż linii. Delikatnie rozsmarować powierzchnię wilgotnym palcem aby ciasto równo wyrosło. Piec aż ciasto będzie złoto – brązowe, 25 do 30 minut.
Przełożyć ciasto z papierem na podstawkę aby się schodziło. Aby nadziać ciasto przekłuwamy eklery z obu końców drewnianym patyczkiem (można też użyć końcówki do wyciskania ciasta). Przełożyć krem cukierniczy do torby z 3 mm końcówką do wyciskania. Przyłożyć dzióbek do każdego z końców eklera i wcisnąć do środka krem, ważne aby to robić z obu końców. Górę każdego eklera zanurzyć w polewie, pozwolić aby nadmiar spłynął, umieścić pokrytą stroną do góry na blasze. Trzymać w lodówce po około 10 minut, podawać.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE