Dżem figowo-rabarbarowy

Dżem figowo-rabarbarowy
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Przyjęcie u Rocco
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przetwory
Czas przygotowania:
2 godziny

Przepis


Składniki:
720 g posiekanego rabarbaru
250 g świeżych fig, pokrojonych w ćwiartki
1 laska cynamonu
180 ml wody
1,3 kg cukru
4 łyżeczki świeżego soku z cytryny
28 g pektyny owocowej

Przygotowanie:
Starannie umyj słoiki. Włóż słoiki i zakrętki osobno do dużego garnka napełnionego wodą. Doprowadź wodę do wrzenia, gotuj przez 10 minut. Do rondla wrzuć rabarbar, cynamon i figi. Dolej wodę. Na silnym ogniu doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień, gotuj przez około 2 minuty, aż rabarbar zmięknie. Wsyp cukier, wymieszaj. Doprowadź do wrzenia i gotuj na silnym ogniu, cały czas mieszając. Dodaj pektyny i sok z cytryn. Doprowadź do wrzenia i gotuj tylko 1 minutę, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia. Odszumuj łyżką. Wyjmij słoiki i zakrętki z wody. Nakładaj dżem do słoików, niemal do pełna, dżem ma dochodzić na 0,5 cm pod zakrętkę. Wytrzyj brzeg i dokładnie zakręć. Wstaw do gorącej wody. Woda musi zakrywać słoiki na 2,5-5 cm. Przykryj garnek i gotuj przez 10 minut. Wyjmij słoiki i postaw na ścierce, żeby całkowicie wystygły.

© 2012 Corey Roberts

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE