Dyniowy creme brulee

Dyniowy creme brulee
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 4.20

Przygotował:

Anna Olson

Seria kulinarna:
Anna Olson: Sezon na świeżość (odc.19)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Desery, Dania z dyni

Składniki:

  • 1-2 małe dynie
  • 2½ szklanki śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • ½ szklanki złocistego cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki białego cukru
  • 10 żółtek
  • ½ + ¼ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki suszonego mielonego imbiru
  • ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1 łyżka brandy
  • 8 łyżek drobnego cukru do posypania i przypalenia

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 176 stopni C i wyłóż blachę papierem do pieczenia. Przekrój dynie na połówki, usuń gniazda nasienne i ułóż połówki na blasze miąższem do dołu. Ponakłuwaj skórę dyń widelcem i piecz 30 – 40 min, aż zmiękną. Odstaw do ostygnięcia, a następnie wyjmij łyżką miąższ i zmiel w malakserze na gładkie puree. Odmierz 2 szklanki, a resztę podziel na porcje i włóż do zamrażalnika.
Zmniejsz temperaturę piekarnika do 160 stopni C i ustaw 8 kokilek na blasze o wysokich brzegach. Przetnij wzdłuż laskę wanilii i zeskrob nożem miąższ. Podgrzej śmietanę z wanilią (na czas podgrzewania możesz też wrzucić do śmietany pusty strączek), nie doprowadzając jej do wrzenia. W malakserze wymieszaj 2 szklanki miąższu dyni z cukrem, żółtkami, ½ łyżeczki cynamonu, imbirem, zielem angielskim i brandy. Mieszając na wolnych obrotach wlej powoli śmietanę. Rozlej przygotowany krem custard do kokilek, wlej wrzątek do blachy (do połowy wysokości kokilek) i piecz ok. 30 min, aż krem będzie średnio ścięty. Wyjmij kokilki z wrzątku, odstaw na 20 min., żeby ostygły i wstaw do lodówki przynajmniej na 4 godziny. Przed podaniem zmieszaj 8 łyżek drobnego cukru z ¼ łyżeczki cynamonu, posyp porcje kremu custard w kokilkach i przypiecz specjalnym palnikiem do brulée albo wstaw na 5-7 sekund do mocno rozgrzanego piekarnika pod górną grzałkę. Natychmiast podawaj.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE