Dwukrotnie smażona wieprzowina

Dwukrotnie smażona wieprzowina
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Minimalista (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Oprószyć mięso pieprzem i solą. Rozgrzać przez minutę dużą patelnię na średnim ogniu, dodać 2 łyżki masła i/lub oliwy. Kiedy piana z masła zacznie opadać lub oliwa zrobi się rzadka, włożyć mięso (w razie gdyby się nie mieściło, można zgiąć). Zrumienić porządnie z każdej strony (ok 4-6 minut), wyjąć z patelni. Kiedy patelnia trochę ostygnie, kontynuować. Pokroić mięso na plastry grube na ok. 2,5 cm. Ponownie rozgrzać patelnię na średnim ogniu, dodać pozostałe masło i/lub oliwę. Kiedy tłuszcz się rozgrzeje, włożyć plastry polędwicy. Zrumienić z obu stron, ok. 2-3 minuty po każdej stronie. Zmniejszyć ogień i wyjąć mięso na ciepły talerz. Wlać na patelnię 125 ml wody, zwiększyć ogień do dużego i zagotować, mieszając i skrobiąc przez minutę. Trochę przykręcić ogień, dodać śmietanę i gotować aż zgęstnieje. Wmieszać musztardę, sok z cytryny lub Calvados, spróbować i doprawić. Podawać mięso polane sosem, można przybrać natką pietruszki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA