Dwukolorowa zupa z buraków i selera

Dwukolorowa zupa z buraków i selera
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Ricardo Larrivee

Seria kulinarna:
Ricardo i przyjaciele (odc. 11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Ilość osób:
6
Czas przygotowania:
2 godziny

Przepis


Składniki zupy z buraków:
4 średnie, przepołowione buraki
1 posiekany ząbek czosnku
1 posiekana cebula
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżki stołowe octu z cydru
500 ml wywaru warzywnego

Składniki zupy z selera:
625 ml posiekanego selera naciowego
1 posiekany ząbek czosnku
1 łyżka stołowa oliwy
250 ml białego wina
375 ml bulionu drobiowego
500 ml ziemniaków, pokrojonych w kostkę
½ łyżeczki ziół prowansalskich
60 ml śmietany 35%

Przygotowanie zupy z buraków:
Ustawić kratkę na środku piekarnika. Rozgrzać piekarnik do 190°C. Owiń buraki w folię aluminiową. Piecz przez 1,5 godziny, aż będą miękkie. Sprawdzaj wbijając czubek noża. Zostaw do wystygnięcia i obierz ze skórki. W rondlu na średnim ogniu smaż na oliwie czosnek i cebulę, aż zmiękną. Deglasuj octem. Dodaj bulion i buraki. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 5 minut na średnim ogniu. Dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj na gładką masę. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić. Trzymaj w ciepłym miejscu.

Przygotowanie zupy z selera:
W rondlu na średnim ogniu smaż na oliwie czosnek i seler, aż zmiękną czyli około 3 minut. Deglasuj winem. Dodaj bulion, ziemniaki i zioła. Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut na średnim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj na gładką masę. Przetrzyj przez sito. Dolej śmietanę. Sprawdź, czy nie trzeba doprawić. Wlej równocześnie obie zupy na te same talerze. Podawaj gorące.

Rada: Aby ułatwić równoczesne wlewanie, przelej zupy do dzbanków.

@ Ricardo Larrivée

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE