Duszony kurczak ze śliwkami i porami w śmietanie, w stylu elżbietańskim

Duszony kurczak ze śliwkami i porami w śmietanie, w stylu elżbietańskim
Oceń przepis:
7 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

James Martin

Seria kulinarna:
Na kolacji u arystokracji (odc.10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Czas przygotowania:
2 godziny, 30 minut

Przepis

Duszony kurczak ze śliwkami
2 kg kurczaka, najlepiej z wolnego chowu
25g masła
1 duża cebula, drobno posiekana
115g rodzynek
225g twardych śliwek, przekrojonych na pół i pozbawionych pestek
6 jagód jałowca, lekko zmiażdżonych
1 łyżka mielonego cynamonu
1 łyżka mielonego imbiru
szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej
płynny miód
sok z 1 pomarańczy
300ml wywaru drobiowego
300ml czerwonego wina
kilka gałązek świeżego rozmarynu
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Pory w śmietanie
soki z patelni po smażeniu kurczaka
25 g masła
1 drobno posiekana cebula
1 posiekany por
gałązka tymianku
55 ml chudej śmietany
sól i świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie
Obsmaż kurczaka z każdej strony na patelni non-stick. Następnie odstaw patelnię na bok, lecz nie pozbywaj się z niej soków pozostałych po obsmażaniu. Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Rozgrzej masło, cebulę i rodzynki w żaroodpornym rondlu takich rozmiarów, by pomieścił kurczaka, i podsmaż, aż zmiękną. Dodaj śliwki, jałowiec, cynamon, imbir, gałkę muszkatołową i zamieszaj. Wlej trochę miodu i sok z pomarańczy do smaku. Wlej wywar drobiowy i czerwone wino. Gotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, a następnie dodaj kilka gałązek rozmarynu. Dobrze dopraw solą i pieprzem. Umieść w rondlu kurczaka i duś w piekarniku przez półtorej godziny, polewając od czasu do czasu sosem z rondla. Śliwki rozpadną się podczas duszenia i zrobi się z nich sos. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu udka wykałaczką wypłynie z niego przezroczysty sok. Podgrzej na patelni soki pozostałe po obsmażeniu kurczaka i dodaj masło. Usmaż cebulę i posiekanego pora, następnie dodaj tymianek. Polej pora chudą śmietaną i dobrze dopraw solą i pieprzem. Potrzymaj na ogniu przez jakieś dwie minuty. Podawaj z kurczakiem ze śliwkami.

© James Martin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE