Duszony fenkuł

Duszony fenkuł
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10

Przygotował:

Aaron Craze

Seria kulinarna:
Rude Boy w kuchni (odc.4)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 3 fenkuły
  • 1 ząbek czosnku
  • 4-5 pasków skórki z cytryny
  • 2 łyżki Pernoda
  • 1 łyżeczka szafranu
  • 1 łyżka podprażonych nasion kopru włoskiego
  • 2 gałązki estragonu
  • 50 g masła
  • oliwa do smażenia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Usunąć zewnętrzne twarde części fenkułów i przyciąć korzenie. Każdą cebulę przeciąć na pół, potem każdą połówkę na trzy części. Rozgrzać trochę oliwy w rondlu z przykrywką i zrumienić fenkuły ze zmiażdżonym czosnkiem i skórką z cytryny. Wlać Pernoda, dodać szafran i dusić, aż fenkuły zaczną się robić żółte. Dodać zmielone nasiona kopru włoskiego, gałązki estragonu i masło. Kiedy masło prawie całkiem się roztopi, a Pernod wyparuje, wlać tyle wody, aby fenkuły były zanurzone do połowy.
Przykryć i dusić na średnim ogniu 10 minut, aż woda prawie całkiem wyparuje, a fenkuł będzie al dente. Doprawić do smaku. Podać przybrane listkami estragonu.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA