Duszone żeberka

Duszone żeberka
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90

Przygotował:

Anne Burrell

Seria kulinarna:
Sekrety szefowej kuchni (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
3 godziny, 55 minut

Składniki:

  • 6 kawałków żeberek (ok. 2 ½ kg)
  • sól
  • oliwa extra vergine
  • 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę 1 cm
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kawałki 1 cm
  • 2 marchewki
  • obrane
  • przecięte wzdłuż na pół i posiekane na kawałki 1 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • zmiażdżone
  • 1 ½ filiżanki koncentratu pomidorowego
  • 2-3 filiżanki pełnego czerwonego wina
  • 2 filiżanki wody
  • 1 pęczek świeżego tymianku związany sznurkiem spożywczym
  • 2 listki laurowe

Kalkulator wag i miar

Przepis

Posyp żeberka solą. Postaw na dużym ogniu garnek, w którym zmieści się mięso i rozgrzej oliwę. Rumień żeberka 2-3 minuty z każdej strony. Jeśli trzeba, obsmażaj mięso partiami. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni C. Gdy żeberka się brązowią, zmiksuj warzywa z czosnkiem w malakserze, aż uzyskasz ziarnistą pastę. Kiedy mięso będzie dość zrumienione z obu stron, zdejmij je z ognia i usuń tłuszcz. Użyj świeżego oleju i podsmaż warzywa. Dopraw solą. Mieszając, rumień warzywa aż się zbrązowią i zaczną przywierać, 5-7 minut. Zamieszaj jeszcze raz i dodaj koncentrat pomidorowy. Podsmażaj dalej przez 4-5 minut. Wlej wino, oderwij masę warzywną od dna naczynia, jeśli przywarła i znów zamieszaj. Zmniejsz ogień, jeśli sos zaczyna się przypalać i zredukuj go o połowę.
Znów umieść żeberka w garnku i dolej 2 filiżanki wody, żeby dokładnie pokryła mięso. Dodaj listki laurowe i pęczek tymianku. Nakryj naczynie i umieść w piekarniku na 3 godziny. Co jakiś czas dolewaj wody, by mięso było cały czas zanurzone w sosie. Po półtorej godziny obróć żeberka. Przez ostatnie 20 minut duś potrawę bez pokrywki, żeby zredukować płyn. Mięso powinno być bardzo delikatne, ale nie może się rozpadać. Podawaj je z sosem.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE