Duszone wątróbki drobiowe ze szpinakiem

Duszone wątróbki drobiowe ze szpinakiem
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Jacques Pépin

Seria kulinarna:
Jacques Pepin - Dania na szybko (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Wątróbki drobiowe
około 90 g tłuszczu z kaczki lub kurczaka
240 g wątróbek drobiowych
2 szklanki cebuli pokrojonej na plasterki (około 300 g)
¾ łyżeczki soli
½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
3 jajka ugotowane na twardo i obrane

cienkie krakersy pszenne, do podania

Sałatka ze szpinaku
4 szklanki listków młodego szpinaku, umytych i osuszonych
1 łyżka oliwy dobrej jakości
1 łyżeczka czerwonego octu winnego
sól koszerna i świeżo zmielonego czarnego pieprzu
½ szklanki grzanek z ziołami (do wyboru)

Przygotowanie wątróbek drobiowych
Pokroić tłuszcz z kaczki lub z kurczaka na małe kawałki. Roztopić na średnim ogniu na dużej patelni. Wrzucić wątróbki i cebulę. Doprawić solą i pieprzem. Podgrzewać na ostrym ogniu przez 1 minutę. Zmniejszyć płomień na średni. Przykryć i dusić przez 10 minut. Zawartość patelni wyłożyć na sito postawione na misce. Roztopiony tłuszcz będzie skapywał do miski. Po przestygnięciu przełożyć wątróbki na deskę do krojenia i grubo posiekać nożem. Posiekaną mieszaninę przełożyć z powrotem do miski z tłuszczem. W krajalnicy pokroić jajka najpierw na plasterki. Przełożyć o 180 stopni i przekroić ponownie, w kostkę. Posiekać grubo nożem. Pokrojone jajka dodać do wątróbek i dokładnie wymieszać. Wątróbki można przechowywać w lodówce do tygodnia.

Przygotowanie sałatki ze szpinaku
Liście szpinaku podrzucić z oliwą, octem oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozłożyć na cztery talerze.

Nałożyć ⅓ lub ½ szklanki wątróbek na liściach szpinaku. Posypać grzankami z ziołami i podawać.

© Jacques Pepin

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE