Duszone warzywa

Duszone warzywa
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Domowy kucharz 2 (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
6

Składniki:

  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki masła
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w długie, cienkie słupki wielkości i kształtu fasoli szparagowej, żeby równo się dusiły
  • 1 czerwona papryka bez nasion, pokrojona w plasterki
  • garść zielonej fasoli szparagowej, czubki obcięte
  • garść żółtej fasoli szparagowej, czubki obcięte
  • 1 duża, biała cebula, posiekana w piórka
  • drobno posiekane listki z 4 gałązek świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Na średnim ogniu rozgrzej dużą patelnię o grubym dnie. Gdy się rozgrzewa, znajdź szczelnie pasującą pokrywkę. Wlej olej na środek patelni, wrzuć masło na środek oleju. Gdy masło zbrązowieje, dodaj warzywa. Smaż przez kilka minut, aż nabiorą intensywnej barwy, a ich krawędzie zaczną brązowieć. Dodaj tymianek, sól i pieprz, wymieszaj. Wlej nieco wody i natychmiast przykryj szczelnie pasującą pokrywką. Duś przez kilka minut, aż się ugotują.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA