Duszone pręgi jagnięce

Duszone pręgi jagnięce
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gary Rhodes

Seria kulinarna:
Gary Rhodes w kuchni przez cały rok (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Przepis

Rozgrzej piekarnik do 160°C. Obsmaż mięso przez 10-15 minut na małym ogniu. Cebule pokrój w ćwiartki, marchewki i seler w pasterki o centymetrowej grubości. Smaż je w rondlu przez 10-15 minut na kawałku masła, aż zmiękną. Dorzuć przyprawy: czosnek, liście laurowe, gałązkę tymianku, skórkę skrojoną z dużej pomarańczy i sporo cukru demerara. Wlej sok wyciśnięty z pomarańczy, wino i wodę. Całość doprowadź do wrzenia. Włóż obsmażone pręgi. Mogą wystawać z płynu. Nakryj rondel i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Co 30 minut warto je obracać w rondlu, żeby mięso równo zmiękło. Powinny spędzić w piekarniku dwie do trzech godzin. Wyjmij rondel i niech mięso chwilę postoi. Łyżką cedzakową przełóż kawałki mięsa do miski. Do drugiej nałóż warzywa. Wywar przecedź przez gęste sito, żeby wyłapać nieapetyczne szumowiny. Gdy zacznie wrzeć, należy go zagęścić mąką arrarutową. Do mąki w miseczce dolej parę łyżeczek wody. Wymieszaj na gładką masę, dolewaj stopniowo do wywaru, cały czas mieszając. Sos będzie gotowy po 2-3 minutach. Polej nim duszone mięso. Podawaj z purée z dyni pod grillowanym serem gruyère.

 

Chcesz oglądać takie przepisy w telewizji?

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE